Το άλογο: Ubiquiti AGM5-HP-23 5GHz High Power AirMax AirGrid 23dBi

Ubiquiti AGM5-HP-23 5GHz High Power AirMax AirGrid 23dBi
Είναι η αγαπημένη μου.. Δεν ειναι η γρηγορότερη, δεν είναι η ελαφρύτερη, αλλά είναι η αγαπημένη μου..
Έχει εξαιρετικό σύστημα στήριξης, του παλιού καιρού, με 2 σφιγκτήρες, το grid είναι στιβαρό, το feed σφίγγει όπως πρέπει.
Το software ειναι ώριμο, είναι μια κεραία “άλογο“, ή workhorse που λέμε στο χωριό μου 🙂

H συναρμολόγηση είναι πανεύκολη, το feed, το grid, η βάση. Τα δύο U για τον ιστό και είσαι έτοιμος να ανέβεις ταράτσα. Το μόνο που θα έπαιρνα μαζί μου, θα ήταν λίγο βαζελίνη, για το πορτάκι που βγαίνει το καλώδιο ethernet. Αν δεν κάνεις τη βλακεία να το βάλεις ανάποδα, εχει ικανοποιητική στεγανοποίηση, αλλά λίγη βαζελίνη ποτέ δεν βλάπτει 🙂

Πριν τα ανεβάσεις ταράτσα, υποτίθεται πως τα έχεις παραμετροποιήσει in vitro, εγω συνήθως τα βάζω να παίρνουν απο dhcp ip address και κατόπιν ορίζω απο το mikrotik ποιά ακριβώς διεύθυνση θα πάρει. Στο configuration μπορείς να του βάλεις και fallback ip, για την περίπτωση που “χάσει” τον dhcp server.

Package contents
To πακέτο περιλαμβάνει ότι θα χρειαστείτε (εκτος της βαζελίνης) και όπως ειπα η συναρμολόγηση είναι θέμα λεπτών.
Λίγο προσοχή στην τοποθέτηση του L-Bracket, γιατί ανάλογα με το πως θα το βάλετε, η κεραία θα μπορεί να παίρνει κλίση ως προς τον ορίζοντα, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω.
Και βέβαια προσοχή στο πορτάκι του ethernet, ο μεντεσές προς τα επάνω, αν δεν θέλετε να γεμίσει νερά ο θάλαμος που συνδέεται το ethernet 🙂

Τα παραμετροποιούμε ανάλογα, ssid, wpa key, output power στο full και ανεβαίνουμε ταράτσα…
Η δική μου πρακτική είναι: Εγκαθιστώ το CPE, με στόχευση στο περίπου (εχω δει στο χάρτη που περιπου πρεπει να στοχεύσω).
Εγκαθιστώ το AP και αφού συνδεθούν, προσπαθώ να πάρω το καλύτερο δυνατό σήμα.
Στα AGM5-HP-23 εχει στο μενού, επάνω δεξιά, μια δυνατότητα που ονομάζεται Antenna alignment tool.

Antenna alignment tool
Εκεί ορίζουμε το κατώφλι που θέλουμε, τσεκάρουμε να κάνει και beep (αλλάζει συχνότητα, γίνεται πιο υψίσυχνο όσο καλυτερεύει) και κεντραρουμε την κεραία.
Εάν πάρουμε την καλύτερη δυνατή στόχευση άρα και το καλύτερο δυνατό σήμα, ξαναπηγαίνουμε στο CPE και κάνουμε την ίδια διαδικασία.
Να έχετε υπόψιν σας, πως πάντα στην μεριά του λίνκ που “βλέπετε”, βάζετε το CPE. Ένα λάθος παραμετροποιημένο CPE διορθώνεται, ένα λάθος παραμετροποιημένο AP, οταν εισαι απέναντι, δεν διορθώνεται, εκτος και αν πας και εσύ απέναντι 🙂

Η πρακτική μου έχει δείξει πως ένα λίνκ στα -60 με -65 δουλεύει. Αλλά στα -40 δουλευει καλύτερα 🙂 Αφού συνδεθούν, από την μεριά του CPE κάνουμε ενα σκαννάρισμα για να βρουμε “άδειες” συχνότητες. Υπόψιν πως τα AGM5-HP-23 στις indoor συχνότητες δεν “βγαζουν” τα 24dbm που υπόσχονται, αλλά λιγότερα, νομίζω 17dbm. Διαλέγουμε άδεια συχνότητα, και έρχεται η ώρα του bandwidth test…

Duplex test

Transmit test
Receive test

Τα συγκεκριμένα αποδίδουν πάνω απο 100mbps σε send ή receive και πάνω από 50mbps σε duplex.
Αυτό φαίνεται και στα screenshots που παραθέτω..

Υπόψιν, πως από τη στιγμή που θα βγει το λίνκ, θα πάρουμε το bandwidth που προσδοκάμε, κατεβάζουμε ισχύ, όσο να είμαστε κοντά στο maximum που έχουμε δεί.
Μην ξεχνάτε πως αν αρχίζουν και παίζουν όλοι στο τέρμα, μετά δεν θα “ακούγεται” κανείς… 🙂

Γενικά, το AGM5-HP-23 είναι μια κεραία που θα βγάλει τα λεφτά της, workhorse που λέμε και στο χωριό μου, τη στιγμή που έγραφα το κείμενο στοίχιζε 63,30 €, εδώ.

Advanced wireless settings
Network configuration
Ορίζοντας SSID και WPA2
Κεντρική σελίδα παραμετροποίησης του AGM5-HP-23

Leave a Reply

Close Menu