Ξεκινώντας το χτίσιμο ενός κόμβου..

Ένας πάρα πολύ απλός οδηγός γιά το τι θα χρειαστεί για το χτίσιμο ενός κόμβου, με 2 διασυνδέσεις (backbone links) και ένα σημείο πρόσβασης (access point).

MikroTik RB960PGS

Πρώτα από όλα, θα χρειαστεί ένας δρομολογητής (router) που θα μπεί στην ταράτσα και θα δρομολογεί το δίκτυο. Σας προτείνω το MikroTik RB960PGS με 800MHz CPU, 128MB RAM, 5xGLAN, Level 4 license.

Γιατί αυτό ειδικά; Γιατί σε σχετικά απλές υλοποιήσεις, μπορείτε να γλυτώσετε το “ανέβασμα” ρεύματος 220V στην ταράτσα. Το RB960PGS έχει poe-in στην πρώτη ethernet και poe-out στις άλλες τέσσερις. Αυτό σημαίνει πως το τροφοδοτείτε από το σπίτι σας με poe και με τη σειρά του αυτό τροφοδοτεί τις κεραίες του backbone. Επίσης, όλες οι ethernet του είναι gigabit, για την περίπτωση που θέλετε να βάλετε κεραίες που θα λειτουργούν πάνω απο τα 100Mbps.

Τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, η τιμή του ήταν περίπου 75€ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ.

Εάν το κόστος ειναι θέμα, υπάρχει και η φτηνότερη λύση με το MikroTik RB750UPr2 hEX PoE lite με USB, 650MHz CPU, 64MB RAM, RouterOS L4, που εχει 100mbit ethernet και την ώρα που γραφόταν το κείμενο κόστιζε περίπου 57€ και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ubiquiti LBE-M5-23 LiteBeam, outdoor, 5GHz, 23dBi, AirMAX

Πάμε στις κεραίες για τα backbone links, τώρα.. Καλές και φτηνές λύσεις, με ωραίο software διαχείρησης είναι οι κεραίες της Ubiquiti (Ubnt).

Υπάρχει η σειρά M5 που πηγαίνει ως 150Mbps με ένα εύρος 40Mhz και η σειρά AC που πηγαίνει έως 450Mbps με ένα εύρος 80Mhz. Όλα αυτά σε PtP, μια και σε PtMp το εύρος περιορίζεται στους 40Mhz. Η σειρά M5 με το κλασσικό grid, πιάνει στον ιστό με 2 U bolts, δίνοντας μια στήριξη αθάνατη στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας.

Μιλάμε για το εύρος των 40Mhz & 80Mhz, γιατί εδώ τίθεται και ένα θέμα “ηθικής” πάνω στο θόρυβο που δημιουργεί το link μας, καταλαβαίνετε πως όσο μικρότερο bandwidth χρησιμοποιούμε, τόσα περισσοτερα κανάλια αφήνουμε ελεύθερα για άλλους που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Ιδίως στο κέντρο μιάς πόλης, αν όλοι χρησιμοποιούν κανάλια των 80Mhz και full power, στο τέλος δεν θα μπορεί να δουλέψει κανένα.

Ubiquiti LBE-5AC-23 outdoor, 5GHz LiteBeamAC CPE with 23dBi

Η σειρά AC που ανεβαίνει ως τα 450Mbps χρησιμοποιεί AirOs v8 που ειναι πιό “εφφετζήδικο”, αλλά προσωπικά δεν με ικανοποιεί ο τρόπος που πιάνει με έναν σφιγκτήρα πάνω στον ιστό.

Αν σκεφτείτε πως είχα σηκώσει τις πρώτες κεραίες μου το 2003 και μέχρι τη στιγμή που από μιά σπασμένη αντηρίδα έπεσαν το 2018, 15 χρόνια μετά, όλες οι κεραίες ήταν στη θέση τους, τότε ο τρόπος που πιάνει μια κεραία πάνω σε έναν ιστό είναι καθοριστικός. Πέραν τούτου, παρουσιάζει και μια δυσκολία στο κεντράρισμα επειδή χρησιμοποιεί μια μπίλια για να περιστρέφεται.

Προσωπικά στο backbone link μου με τον κόμβο twmn::tsapi χρησιμοποιώ ένα ζεύγος Ubiquiti LBE-5AC-23, αλλά με εύρος 40Mhz γιατί μιλάμε για κέντρο πόλης και γιατί τα 250-300mbps μας φτάνουν.. 🙂 Ο χρόνος θα δείξει όμως την αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

Ubiquiti AGM5-HP-23 5GHz High Power AirMax AirGrid 23dBi

Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη λύση για κοντινά link, των 3-4 χλμ, ειναι η Ubiquiti AGM5-HP-23 που τρέχει μεν Airos v6.xx, πάει ως 150Mbps, αλλά είναι αυτό λέμε στο χωριό μου “rock solid”.

Έχω τοποθετήσει τέτοιες στις Σέρρες (άλλος θεός (καιρός) εκεί), παίζουν αδιάλλειπτα εδω και κανα δυο χρόνια. Το λίνκ κάνει μόνιτορ μια μικρή 4 χρονών, που καταλαβαίνετε τι γίνεται όταν δεν μπορεί να δει Youtube 🙂 Ευτυχώς οι στιγμές αυτές είναι ελάχιστες.

Επίσης έχω βάλει στη Γαλάτιστα, που επίσης ο ήλιος και ο αέρας τις δέρνουν, ούτε “κίχ”. Γενικά, αν τα σημεία που θα τοποθετηθούν είναι εκτεθειμένα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, προτιμήστε τις AirGrid, για να τις ξεχάσετε.

Πάμε τώρα να δούμε τα κόστη των κεραιών. Στο TWMN από την αρχή ίσχυσε το “ο καθένας πληρώνει για το άκρο του”, οπότε για παράδειγμα για 2 backbone links θα χρειαστείτε 2 κεραίες.

Την στιγμή που γράφτηκε αυτό το κείμενο, οι κεραίες κόστιζαν:
Ubiquiti LBE-M5-23 LiteBeam, outdoor, 5GHz, 23dBi, AirMAX 59,30 € και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Ubiquiti AGM5-HP-23 5GHz High Power AirMax AirGrid 23dBi 63,30 € και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Ubiquiti LBE-5AC-23 outdoor, 5GHz LiteBeamAC CPE with 23dBi 67,30 € και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Ubiquiti BulletM2-HP 2.4GHz Outdoor High Power
Πάμε στη omni τώρα, στην οποία θα μπορούν να συνδέονται οι απλοί clients. Εδώ πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα, θα το κάνω στα 2.4Ghz ή στα 5Ghz. Πλέον τα περισσότερα κινητά, τάμπλετ, κλπ. “ακούνε” και στους 5Ghz.
Επίσης, για τον “μόνιμο” client, το κόστος είναι το ίδιο είτε πάρει κεραία για 2.4Ghz είτε για 5Ghz.

Από μιά άποψη ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τους 2.4Ghz και για να αφήνουμε τους 5Ghz για τα backbone links, αλλά και για να ανακυκλώσουμε τον εξοπλισμό των 2.4 που είχαμε παλιά, δωρίζοντας τον στους clients.

Σε δυό περιπτώσεις omni, χρησιμοποιήσαμε αυτά τα Ubiquiti BulletM2-HP με εξωτερική κεραία. Λειτουργούν και αυτά με poe και “κουμπώνουν” απευθείας πάνω στην κεραία, αν αυτή έχει pigtail είτε με ένα μικρό pigtail.

Interline INT-HOR-07 24-V Horizon omnidirectional antenna 2,4 GHz
H κεραία omni μπαίνει στην κορυφή του ιστού. Κατά περίσταση μπορεί να μπεί και πάνελ, αν πχ. μένουμε πάνω σε μια πλατεία και μας ενδιαφέρει να κατευθύνουμε τη δέσμη εκεί.

Στην δική μου υλοποίηση του κόμβου twmn::lgs έχω μια omni στους 5Ghz στην ταράτσα για τους μόνιμους clients και ένα panel στο μπαλκόνι για τους clients που θέλουν να μπουν από την πλατεία Αντιγονιδών. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε σημεία πρόσβασης (hotspots) με δωρεάν internet σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. Η πρόσβαση θα είναι ελεγχόμενης ταχύτητας προς το internet (για να μην γίνεται συνήθεια το τζάμπα) και απεριόριστης ταχύτητας προς το δίκτυο του TWMN.

Για παράδειγμα θα αναφέρω τιμές για το Access Point και για μιά omni στους 2.4Ghz.
Ubiquiti BulletM2-HP 2.4GHz Outdoor High Power 78,00 € και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Interline INT-HOR-07 24-V Horizon omnidirectional antenna 2,4 GHz 29,00 € και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Τα υπόλοιπα είναι σχετικά εύκολα.. Θα χρειαστείτε καλώδιο ethernet ως την ταράτσα (στα 5-10 χρόνια θέλει και αυτό αλλαγή, αν δεν ειναι μέσα σε πλαστικό σωλήνα), έναν ιστό, βάσεις για να τον στηρίξετε, μερικούς καλούς φίλους για να βοηθήσουν και ένα ταρατσοκούτι. Τι είναι το ταρατσοκούτι; Ένα υδατοστεγές κουτί, μέσα στο οποίο θα μπεί ο router σας. Επιφυλάσσομαι να παρουσιάσω μερικά, από τον μέτρ του είδους, Στέλιο “Steel”, που μας τα έκανε παλιά και είναι ακόμα στις ταράτσες μας..

Κλείνοντας, παραθέτω μερικές φωτογραφίες από ταρατσοκούτια, είτε μεγάλα (για ολόκληρο pc-router), είτε μικρά.
Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε newbies και εχει σκοπό να δώσει μια ιδέα για το τι χρειάζεται και πως μπορεί να στηθεί ένας κόμβος.
Και βέβαια θα ανανεώνεται όταν προκύπτει κάτι καινούριο.

Αποποίηση ευθύνης: Προσωπικά εδώ και αρκετά χρόνια, χρησιμοποιώ για κεραίες τα προϊόντα της Ubiquiti, για routers τα προϊόντα της Mikrotik, τα οποία αγοράζω απο το ηλεκτρονικό κατάστημα της Xpatit. Αυτό δεν σημαίνει πως εσείς είστε υποχρεωμένοι να το ακολουθήσετε. Αγοράστε ότι θέλετε, αρκεί να είστε συμβατοί με το δίκτυο, από όπου θέλετε.

twmn::jef το γελοίο ταρατσοκούτι του Jef, από μια παλιά μπαγκαζιέρα

Αν θυμάμαι καλά, Pargyrak. Από τις πελούσιες κυρίες, με Cisco AP.


ένα ευτυχισμένο Τσαπί με το ταρατσοκούτι του

Ο θρυλικός twmn::maax


ο επίσης θρυλικός κόμβος του “προέδρου”, twmn::orion

Στην πυλαία, twmn::iro


ταρατσοκούτι στα ψηλά!!

αγνώστου προέλευσης και πατρός..


επίσης αγνώστου προέλευσης και πατρός..

Leave a Reply

Close Menu